fbpx

Jak se dělá víno aneb Teplota (9. díl)

Už víme, jak se víno dělá, do jakých lahví se plní, čím se láhve uzavírají a co zajímavého se dočteme na etiketě neboli vinětě. Takže jsme si v obchodě vybrali víno, o kterém si myslíme, že by nám mohlo chutnat, popřípadě že se neztrapníme, když je někomu věnujeme. A teď přichází zdánlivě hloupá otázka: Jak se víno pije? Ano, i to bychom měli umět, víno není voda ani pivo. Pití vína je spojeno s různými zvyklostmi, některé jsou čistě společenské, jiné mají racionální jádro. Vlastně by ten nadpis měl znít „jak se víno vychutnává“, someliér by řekl „jak se víno degustuje“, protože u vína nejde jen o chuť. O tom dále.

Bílá vína

Ještě, než otevřeme láhev, musíme ovšem víno přivést na správnou teplotu. Každý ví, že bílá vína se pijí chladná a červená při „pokojové“ teplotě. Ale ani to není tak jednoduché, chceme-li víno opravdu vychutnat, měli bychom být trochu přesnější. Doporučovaná teplota pro pití bílého vína je 8–11 °C. Toho se dnes dá snadno dosáhnout, máme přece doma ledničku a v té kolem 5 °C. Takže když víno vyndáme, za chvíli stejně jeho teplota na tu doporučovanou úroveň vystoupí zvlášť, když se nalije do (nechlazené) sklenice. V naprosté většině případů to tak opravdu je a není s tím problém. Jenže pozor, teplota stoupá dál, a v takovém vydařeném letním dni na terase to jde hodně rychle. K tomu účelu máme k dispozici všelijaké chladicí pomůcky – nádoby s dvojitou stěnou nebo sáčky s chladicí směsí, které se namrazí a láhev se do nich pak vsune. Pomůže i nějaká elegantní nádoba s kostkami ledu. Pokud chcete být hodně přesní, pořiďte si teploměr. A pozor: i když se bílé víno má pít hodně chladné, jeho vůně i chuť se se stoupající teplotou mění. To není vždy ke škodě, protože vůně se může pěkně rozvinout. Víno se pije pomalu, takže se vám to stane ani si toho nevšimnete. V každém případě při takových 16 až 18 °C už bílé víno ztrácí svůj půvab, přestává být harmonické.

Červená vína

U červeného vína je to trochu jinak. Pravidlo, že se pije při pokojové teplotě, naráží na otázku, co to ta pokojová teplota je. V našich podmínkách, kdy i v zimě máme doma 22 i více stupňů, bychom i červené měli trochu vychladit, optimální teplota bývá tak 16–19 °C. To se dá dosáhnout nejlíp v domácí vinotéce – to je vlastně chladnička, která chladí méně než ty běžné. Pokud ji nemáte, zkuste aspoň nějakou nevytápěnou spíž nebo sklep. Pokud nic takového nemáte a musíte červené víno uchovávat v lednici, vyndejte je aspoň dvě hodiny předem. A záleží-li vám na opravdovém požitku, nebojte se ověřit si teplotu teploměrem.

Když jsme ve sklípku

Už tady padlo slovo sklep. Když přijdete do vinného sklípku, jakých jsou na jižní Moravě stovky, vinař vám neleje víno, které má sklepní teplotu. To je pojem dosti neurčitý, může to být tak od 10 do 16 °C. Takže na bílé je to moc a na červené málo? Tak se to říct nedá. Je to teplota, při které vinař víno připravoval a školil. Víno je pro tuto teplotu uděláno. Rozhodně se ve sklepě nesluší utrušovat poznámky typu „mělo by se vychladit“. Sklenici s červeným si můžeme přihřát v dlaních, to není ostuda.

Další druhy vín

A co jiné druhy vína? Růžové neboli rosé je víno udělané z modrých hroznů jen s krátkým nakvášením na rmutu nebo i bez nakvášení (klaret), chutí jsou blíže bílým, a tak se také vychutnávají při podobných teplotách, jako bílá. Tedy kolem 10 °C. Na hodně sladká vína typu výběr z bobulí, slámové víno apod. se názory rozcházejí – někdo propaguje je hodně vychladit, dokonce víc než bílá, jiní připouštějí naopak teplotu vyšší, při které se bohaté aroma těchto vín plně rozvine. Buď si to sami vyzkoušejte, nebo dejte na radu vinaře či výrobce – doporučení může být i na zadní etiketě. Oranžové víno (vzniká dlouhým nakvášením bílých hroznů na rmutu) doporučuje vinařský expert a externí spolupracovník Vinária Jaroslav Suský právě kvůli tomu dlouhému nakvášení jako u červených vín podávat jako červená vína, tedy otevřít den předem a druhý den pít při pokojové teplotě, jinak působí drsně. Šumivá a perlivá vína se doporučuje vychladit ještě víc než tichá bílá, tedy vytáhnout z ledničky, odzátkovat a rovnou nalévat. Teplota by měla být 8 až 10 °C. Rozumí se samo sebou, že lahví netřepeme (to se dělá jen na stupních vítězů Grand Prix) a naléváme opatrně, aby víno nepřeteklo.

Luděk Zahradníček

K správnému fungování webu využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací

Informace o souborech cookies

Co jsou cookies

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili nebo jestli máte nevyřízenou rezervaci. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny rozsáhlejších stránek na internetu.

Jaké typy souborů používáme

Analytické – umožňují sledovat návštěvnost stránek a využívání různých funkcí. Podle nich se snažíme naše stránky a služby zlepšovat, abyste námi byli spokojení.
Trackovací a remarketingové – pomáhají nám optimalizovat nabídku pro zákazníky a oslovit je v reklamních plochách na jiných webových stránkách.
Konverzní – slouží k vyhodnocení jak funguje reklama a různé cesty, jak se k nám uživatelé dostávají.

Vypnutí ukládání cookies

Běžné internetové prohlížeče umožňují ve svém nastavení vypnutí práce s cookies. Podívejte se do nápovědy ke svému prohlížeči a postupujte podle tam uvedených pokynů. Mějte na paměti, že s vypnutými cookies se může významně snížit komfort rezervace a případných dalších funkcí našeho webu.

Zavřít