Bývalý diplomat a vášnivý enofil Luděk Zahradníček nás uvede do tajů výběru dobrého vína. Co znamenají všechny ty údaje na etiketě? Co je to zemské víno? Je výběr z hroznů lepší než pozdní sběr? Jaké víno se hodí na vaření a jaké na svařák? Jsou vína s korkovou zátkou určitě lepší, než ta se šroubovacím uzávěrem?
Začíná třídílná série povídání o víně ne pro znalce, ale pro obyčejné lidi, kteří si za rozumné peníze chtějí vybrat dobré víno, případně dárek a přitom se neztrapnit. V tomto prvním dílu se dozvíme o základním dělení moravských (a českých) vín. Není jen červené a bílé! Má být veltlín opravdu zelený? Jak to, že odrůda tramín červený dává bílé víno? Mám opovrhovat sudovým vínem?
RNDr. Luděk Zahradníček pracoval v letech 1999–2004 na Ministerstvu zahraničních věcí, kde se věnoval především přípravě vstupu České republiky do EU. Mezi lety 2004–08 působil jako chargé d’affaires v Singapuru. Od září do listopadu 2008 se stal velvyslancem se zvláštním posláním (Ambassador-at-Large) pro vědu a technologie, od prosince 2008 do září 2012 zastupoval opět jako chargé d’affaires Českou republiku na velvyslanectví v Harare, které slouží společně pro Zimbabwskou republiku, Malawiskou republiku, Mosambickou republiku a Zambijskou republiku. (Zdroj: Wikipedie.)
Foto: Tomáš Kučera.