Svatomartinské víno

Svatomartinské víno se stalo tradicí – na svátek svatého Martina 11. listopadu se otevírají první lahve nového vína. Víno teče proudem. Vinaři, milovníci vína i hospodští a vinárníci se radují, peče se svatomartinská husa.

Jak to s tou tradicí vlastně je?

Svatý Martin, přesněji Martin z Tours, se narodil začátkem 4. století ve střední Evropě – v římském vojenském táboře v místech, kde dnes leží západomaďarské město Szombathély. Jeho otec byl důstojníkem císařského vojska, a jak už to bývá, netrávil život na jednom místě a budoucí svatý putoval s ním. Stal se rovněž vojákem z povolání a většinu života prožil na území dnešní Itálie a Francie. Ještě v době, než přestoupil na křesťanství, potkal, jeda na koni, ubohého žebráka, který byl v zimní plískanici nahý. Zželelo se mu ho, a aby se mohl zahřát, rozťal šavlí svůj důstojnický plášť a půlku žebrákovi věnoval. V noci se mu pak ve snu zjevil Ježíš oděný tím kusem pláště a vyzval ho, aby nadále jednal v jeho znamení. Martin se dal pokřtít: opustil vojenskou dráhu a stal se horlivým šiřitelem křesťanství a bořitelem „pohanských model“. Ke konci života byl dokonce biskupem ve francouzském městě Tours. Jeho působení zasáhlo celou západní Evropu i Anglii. Scéna, jak sedě na koni roztíná svůj plášť a dělí se o něj s žebrákem, je námětem nespočtu obrazů v kostelích po celém světě. Asi nejslavnější je ten od řecko-španělského malíře Domenika Theoktopoula, zvaného El Greco (asi 1541–1614).

Proč svatý Martin a víno?

Ale co má svatý Martin společného s vínem? Inu, jako římský voják víno nepochybně popíjel, ale důvod, proč slavíme svatomartinské víno je banální – jeho církevní svátek připadá na 11. listopadu, tedy na dobu, kdy bývá hotové a pitelné první víno toho roku. U nás, i mimo vinorodé oblasti, je asi starší a rozšířenější tradice vykrmené svatomartinské husy a martinských hodů. Z neformální tradice se u nás stala tradice formální teprve v roce 2005, kdy se vlastníkem značky „Svatomartinské víno“ stal Vinařský fond, který také stanovuje pravidla pro její použití. A od té doby se to rozjelo: vinaři, obchody a restaurace vycítili obchodní příležitost a se svatomartinským se roztrhl pytel. Ale prodávat svatomartinské není jen tak! Může se vyrábět jen z vybraných raných odrůd, a to z těchto:

  • Bílé: Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané („Večerka“).
  • Růžové: Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.
  • Červené: Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Kromě toho musí být vína předem ohodnocena příslušnou komisí Vinařského fondu. Pro informaci: Vinařský fond je organizace zřízená ze zákona a tak je nadána určitými pravomocemi. Nároky se rok od roku zvyšují, letos (2019) musí víno dosáhnout alespoň 80 bodů ze sta, loni to ještě bylo 78. Ne všechny předložené vzorky vyhoví, a pak nemohou mít na etiketě logo se siluetou svatého Martina. To neznamená, že by se nemohla prodávat, ale nesmějí být označena jako svatomartinské, proto bývají označena jen jako „mladé víno“. To se týká i vín, která požadavky na svatomartinské splňují, ale jsou nabízena před stanoveným termínem, kterým je 11. listopad v 11 hodin. Ale pozor, letos (2019) připadá 11. listopad na pondělí, a tak Vinařský fond podlehl tlaku komplexu zvaného HORECA (hotely, restaurace, catering) a rozhodl, že svatomartinská se smějí prodávat už od pátku 8. listopadu. Trochu zmatek, co?

Střední Evropa miluje mladá vína

Mladá vína jsou populární skoro v celé Evropě, ale hlavně v Evropě střední. Kultura mladých vín je nejrozvinutější v Rakousku. Od listopadu až do další sklizně příští rok se tam přímo u vinařů čepuje Heuriger („letošní“). Už od dob císaře Josefa II. vinaři z vín, která prodají přímo ze svého sklepa, neplatí daň. Však jsou také šenky s vínem na předměstích Vídně i na venkově zvlášť na podzim plné veselých konzumentů. Většina vín, mezi nimiž v Rakousku zcela dominuje Veltlín zelený (Grüner Veltliner), se tam vypije mladých už v prvním roce. Ve Francii je zase populární Beaujolais nouveau, které se otvírá třetí čtvrtek v listopadu. Je to mladé, svěží, červené z Burgundska a je populární i u nás.

Každý začátek je těžký

Z vlastní zkušenosti bych dal přednost mladým bílým odrůdám, nebo růžovým vínům, která se ovšem dělají z modrých odrůd. Udělat tak rychle opravdové červené víno je velmi těžké, zvlášť je-li chladnější rok. Pamatuji si dobu tak před 15 nebo 20 lety, kdy se se svatomartinským – tehdy ještě dost neformálně – začínalo a červená vína se někdy dala pít jen s určitým sebezapřením. Kromě trpkosti v nich bylo cítit málo co. Ale i bílá občas ještě byla nehotová. To už je naštěstí pryč, dnes je logo se stylizovaným svatým Martinem na bílém koni už vždy zárukou solidního vína. A proč na bílém koni? No přece kolem svátku svatého Martina už začínává sněžit, a pak se říká: „svatý Martin přijel na bílém koni.“

Luděk Zahradníček

Diplomat na odpočinku RNDr. Luděk Zahradníček v rámci svých povolání žil víc než 12 let v různých částech světa a ochutnal vína ze zemí tradičních i exotických producentů. V letech 1999–2004 pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí, kde se věnoval především přípravě vstupu České republiky do EU. Mezi lety 2004–12 působil jako chargé d’affaires v Singapuru, velvyslanec se zvláštním posláním pro vědu a technologie a jako chargé d’affaires zastupoval Českou republiku na velvyslanectví v Harare, které slouží společně pro Zimbabwskou republiku, Malawiskou republiku, Mosambickou republiku a Zambijskou republiku. Je vystudovaný biochemik.

Diplomat na odpočinku Luděk Zahradníček

Chcete ochutnat letošní svatomartinská vína? Rezervujte si místa!

Tento záznam byl publikován v Blog . Uložit odkaz do záložek.

K správnému fungování webu využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací

Informace o souborech cookies

Co jsou cookies

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili nebo jestli máte nevyřízenou rezervaci. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny rozsáhlejších stránek na internetu.

Jaké typy souborů používáme

Analytické – umožňují sledovat návštěvnost stránek a využívání různých funkcí. Podle nich se snažíme naše stránky a služby zlepšovat, abyste námi byli spokojení.
Trackovací a remarketingové – pomáhají nám optimalizovat nabídku pro zákazníky a oslovit je v reklamních plochách na jiných webových stránkách.
Konverzní – slouží k vyhodnocení jak funguje reklama a různé cesty, jak se k nám uživatelé dostávají.

Vypnutí ukládání cookies

Běžné internetové prohlížeče umožňují ve svém nastavení vypnutí práce s cookies. Podívejte se do nápovědy ke svému prohlížeči a postupujte podle tam uvedených pokynů. Mějte na paměti, že s vypnutými cookies se může významně snížit komfort rezervace a případných dalších funkcí našeho webu.

Zavřít