fbpx
30. 10. 2020

Jak se dělá víno aneb Školení vína (3. díl)

Na začátku tohoto malého cyklu jsem napsal, že výroba vína má dvě víceméně oddělené etapy – ta první se odehrává ve vinohradě, ta druhá ve sklepě, tedy tam, kde se hroznový mošt přeměňuje na víno (i když v moderních vinařstvích už to spíš než sklep je výrobní hala). Víno je tedy v podstatě hotové a dál už není o čem psát? Omyl. Víno teď máme v nějakých nádobách, ve kterých vykvasilo, nebo v nádržích, do kterých bylo po vyčeření přelito nebo přečerpáno. U malého vinaře je to třeba skleněný demižon, u většího nerezový tank. Ale je to víno velmi mladé, mohli bychom říci rozpustilé. Rovnováha mezi cukry a kyselinami není ještě úplně příjemná, víno můře mít poněkud štiplavou vůni, a ani v chuti to ještě není tak akorát. Ano, víno potřebuje čas, starší vína bývají klidnější, vyváženější, lahodnější. Jenže proti tomu jde dnešní doba se svým ustavičným chvatem a spěchem. Nejdřív hltáme nehotový burčák, pak chceme, aby víno bylo pitelné už v listopadu na svatého Martina. A vinař nebo vinařský podnik chce své víno co nejdřív a co nejdráž prodat, aby se kapitál pěkně točil.

Víno se školí!

A tak se víno školí. Vinařský slovník je půvabný, že? Víno se ovšem nepošle do školy ani na nějaký on-line rychlokurs se závěrečným diplomem. Ve starší češtině vzdělávání znamenalo jakékoli zlepšování něčeho – „vzdělávala se“ například půda. A vzdělávání přece souvisí se školou, takže když se vylepšují vlastnosti vína, tak se vlastně vzdělává, školí. Stručně řečeno, školení vína je tedy v širokém slova smyslu vylepšování vlastností již hotového vína. Tady ovšem přichází ke slovu přísný vinařský zákon a související předpisy, které jsou totožné pro celou EU. To je nutné, jinak by někteří nepoctiví vinaři mohli „vylepšovat“, přesněji řečeno falšovat, svá nepodařená vína až tak, že by se za poctivá vína nedala označit. Budeme se tedy pohybovat v mezích zákona a popíšeme si některé přípustné druhy školení.

Čiření

Mladé hotové víno bývá poněkud kalné. Je tedy třeba je vyčeřit, aby mělo „jiskru“, tedy čirý, jasný třpyt. Starší vinaři ještě někdy používají pro čiření výraz „krášlení“. K čiření se smějí používat jen schválené druhy čiřidel. Tradičním čiřidlem je …

Pokud chcete pokračovat ve čtení, zanechte nám prosím Váš e-mail:

K správnému fungování webu využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací

Informace o souborech cookies

Co jsou cookies

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili nebo jestli máte nevyřízenou rezervaci. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny rozsáhlejších stránek na internetu.

Jaké typy souborů používáme

Analytické – umožňují sledovat návštěvnost stránek a využívání různých funkcí. Podle nich se snažíme naše stránky a služby zlepšovat, abyste námi byli spokojení.
Trackovací a remarketingové – pomáhají nám optimalizovat nabídku pro zákazníky a oslovit je v reklamních plochách na jiných webových stránkách.
Konverzní – slouží k vyhodnocení jak funguje reklama a různé cesty, jak se k nám uživatelé dostávají.

Vypnutí ukládání cookies

Běžné internetové prohlížeče umožňují ve svém nastavení vypnutí práce s cookies. Podívejte se do nápovědy ke svému prohlížeči a postupujte podle tam uvedených pokynů. Mějte na paměti, že s vypnutými cookies se může významně snížit komfort rezervace a případných dalších funkcí našeho webu.

Zavřít