Bývaly doby, kdy se obezita léčila popíjením bílého vína. Ještě v padesátých a šedesátých letech dvacátého století to byla uznávaná metoda praktikovaná v lázních Dolní Lipová v Jeseníkách. Dnes už je těžké dopátrat se, jak to přesně fungovalo, protože moderní boj proti alkoholu v jakékoli koncentraci a množství s sebou odnesl i tuto jistě příjemnou léčebnou metodu. Boj s obezitou je ovšem never-ending story – stačí se podívat na internet a už na nás vyskočí několik reklam na prostředky, které nám zaručí zhubnutí nejmíň o deset kilo za pouhý týden.
Omezit sacharidy, tedy cukr a škrob
Jak to tedy je s vínem – podporuje hubnutí, nebo se z něj tloustne, jak tvrdí spousta článků na webu? Ty se obyčejně odkazují na to, že alkohol je bohatý na energii a tedy se z něj tloustne stejně jako z tučných jídel. Ve skutečnosti je to ale poněkud jinak. Když to trochu zjednodušíme: ukládání tuku řídí hormon inzulin, a jeho produkce ve slinivce břišní (pankreasu) závisí na koncentraci glukózy, tedy cukru v krvi. A jak se ten cukr do krve dostává? No samozřejmě ze stravy bohaté na sacharidy, což jsou škroby – pečivo, brambory, rýže – a všechno sladké. Nejhorší jsou v tomto ohledu jednoduché cukry, slazené nápoje, zákusky. Po takovém jídle nebo nápoji stoupne hladina glukózy v krvi prakticky okamžitě a inzulin to řeší tak, že glukózu rychle přeměňuje na tuky a ty ukládá do tukových tkání. A tak tloustneme. Nechceme-li tloustnout, musíme omezit nebo dokonce vynechat sacharidy, tedy cukr a škrob. Říká se tomu keto-dieta. Všimli jste si třeba, že psi živení granulemi a psími konzervami jsou štíhlí a čilí? A že psi, kteří dostávají zbytky lidské stravy, bohaté na sacharidy, bývají tlustí a líní? U lidí to funguje úplně stejně.
Ve víně je pravda, ale i trochu cukru
Špatná zpráva: ve víně je cukr. Dobrá zpráva: jsou výborná vína, kde je cukru velmi málo, nebo dokonce žádný! Jak se v tom tedy vyznat a hlavně – jak je na tom víno ve srovnání s jinými oblíbenými nápoji?
Nevěřte tabulkám, které najdete na internetu. Tam třeba najdete, že bílé víno obsahuje ve 2 dl průměrně 14 g sacharidů. To je 70 g/l! Páni, no to už je těžký slaďák! A to tam vydávají za průměr! Suchá vína u nás mohou mít nanejvýš 9 g cukru na litr, průměrně kolem 6–7 g/l, to je tak 1,5 kostky (5 g) cukru v celém litru. Když si projdeme seriózní (zdůrazňuji!) údaje, zjistíme, že suchá vína jsou po vodě pravděpodobně nápojem s nejnižším obsahem cukru (ponechávám stranou nápoje s umělými sladidly). To je překvapivé zjištění, přesto jsou to lahodné nápoje. Takže, i když se pustíte do keto-diety, sklenička suchého bílého nemůže uškodit. Červené může být ještě vhodnější. Výborná suchá červená mívají i pod 1 g/l, to je prakticky žádný cukr. A když si dáte ty skleničky dvě nebo tři, možná vás to i smíří s tím, že si musíte odpustit oblíbené sladkosti a hranolky.